SEMINARIUM 5.  Mankiw: kapitel 15-16

 

Fråga 1.

 

Anta att hushållens konsumtion baseras på nuvarande inkomst och förväntade framtida inkomster.

            C1 = Y1 - S1                                         

            C2 = (1+r)S1 + Y2                               

där C1, Y1 och S1 är konsumtion, inkomst och sparande i innevarande period, C2, Y2 och S2 är konsumtion, inkomst och sparande i nästa period och r  = realräntan.

a)  Härled den intertemporala budgetrestriktionen. Anta att hushållens preferenser är sådana att Y1 - C1 < 0. Illustrera den intertemporala jämvikten i ett diagram.

b)  Anta att hushållen blir mer optimistiska om sina framtida inkomster. Hur kommer detta att påverka konsumtion och sparande?

c)  Anta att realräntan stiger. Hur kommer detta att påverka hushållens konsumtionsbeslut?

d)  Hur påverkas hushållen om bankerna bedömer riskerna med utlåning som så stora att man beslutar att upphöra med all kreditgivning till hushållen (utgå från situationen i fråga (a))?

e)  Antag att hushållen maximerar ln(C1)+ ln(C2)/(1+r) där är den subjektiva diskonteringsräntan. Lös för konsumtionsfunktionen.

f)   Jämför effekten på konsumtion och sparande av en tillfällig (bara Y1) och en permanent inkomst ökning (både Y1 och Y2 i samma proportion).

 

Fråga 2.

Anta att vi har ricardiansk ekvivalens, dvs utgå ifrån att konsumtionen beror på förväntade livs­inkomster och att de enskilda individerna förstår statens budgetrestriktion.

a)     Hur kommer individernas konsumtion att påverkas av en skattesänkning idag om de framtida offentliga utgifter inte antas påverkas? Motivera svaret utifrån de budgetrestriktioner som privat och offentlig konsumtion möter och sätt upp en formell modell – t.ex. med två perioder.

b)     Hur påverkas hushållens konsumtion om skattesänkningen tolkas som ett förebud om framtida minskade offentliga utgifter?

c)     Vad blir konsumtionseffekterna om den offentliga sektorns köp av varor och tjänster tillfälligt minskar under innevarande period? Hur påverkas totala efterfrågan?

a)     Antag att staten använder skatteinkomsterna till investeringar som ger en högre avkastning än individerna kan få själva. Hur påverkar det den ricardiansk ekvivalensen?

 

Fråga 3.

I en så kallad överlappande generationsmodel lever individerna två perioder och beter sig som i fråga 1 och maximerar ln(C1)+ ln(C2)/(1+r) . I varje period finns dock både unga och gamla individer. Antag att staten inför ett icke-fonderat pensionsystem som innebär att de unga beskattas med skatten T och pengarna ges till de gamla. Pensionssystemet införs i innevarande period och var inte förväntat i föregående period av de som är gamla i innevarande period. Systemet bibehålls i alla framtid Antag att alla kohorter är lika stora.

a)    Hur påverkas budgetvillkoren för den kohort som är gammal när systemet införs?

b)    Hur påverkas budgetvillkoret för de unga när systemet införs och för framtida unga?

c)    Vilka är det som tjänar på systemet?

d)    Hur påverkas konsumtion och sparande vid införandet och därefter?